Skip to main content

AWAS: SENDIKIT PENIPUAN INTERNET LOKAL/ANTARABANGSA

SETIUKU INGIN BERKONGSI INFO TENTANG SENDIKET PENIPUAN INTERNET BAGI MEREKA YANG MENJALANKAN PERNIAGAAN DI INTERNET:

Anda mestilah berhati-hati dengan individu ini yang menghantar pesanan melalui email mengatakan telah membuat transaksi / meminta maklumat akaun bank, nombor telefon, alamat dsb.

di bawah contoh email yang diterima oleh member admin yang dipostkan dalam group fb :


HARUS BACA..MAAF YE ADMIN SKDR PERINGATAN
PERHATIAN!! KEPADA PENIAGA-PENIAGA ONLINE ANDA MUNGKIN DIINTIP SINDIKET PENIPUAN INTERNET ANTARABANGSA.
Perkara ini berlaku pada saya dimana saya ada menjual barangan di mudah.my. Saya ada menerima beberapa emel yang bertanyakan tentang barangan saya iklankan, antara emel saya terima :

1.Dlm beberapa bulan lepas dr User A- “Thanks for the mail but am presently in UK am buying the item for my cousin who is presently in Working with the British Tobacco Company in west Africa i hope you can get back to me with the total cost of the shipment via Registered Post i will be paying you via bank to bank transfer.Thanks”

2. dan semalam sy dpt pulak dari User B “OK, I'm Presently in Iraq But i want to Buy it for my kid whose study Abroad(Nigeria), i will pay for the shipping charges,You will ship the item via Speed post Ems post or Fedex post or DHL post and how much is total price including shipment fees. I will need your Bank information for the payment at my bank.I wait your reply”

Dan User C “Thanks for the mail but am presently in UK am buying the item for my cousin who is presently in Working with the British Tobacco Company in west Africa i hope you can get back to me with the total cost of the shipment via Registered Post i will be paying you via bank to bank transfer.Thanks”

SAYA MULA RAGU-RAGU APABILA MELIHAT EMEL YANG SAMA DRP USER A DAN USER C, MULA TERFIKIR USER2 INI MUNGKIN CUBA MENIPU DIMANA MEREKA MEMINTA MAKLUMAT AKAUN BANK UNTUK TUJUAN NAK TRANSFER DUIT PEMBAYARAN..

Jadi berhati-hatilah,jgn sesekali berurusan dengan pengguna2 antarabangsa dan jangan sesekali memberik maklumat peribadi @ bank.

Gambar : contoh maklumat peribadi anda yang harus diawasi

Rujuk pada gambar, salah cara mereka ialah dengan klik pada contak advertiser (dalam bulatan) membolehkan menghantar email kepada anda.

last... tips saya sila guna email, phone, akaun fb khusus untuk iklankan barangan/perniagaan internet dan jangan beri maklumat peribadi anda Comments

Popular posts from this blog

Kisah Hijrah Tentang Sarang Labah-labah Dan Burung Merpati Palsu?

Rasulullah S.A.W telah mengaturkan strategi dan pelbagai ikhtiar dengan menggunakan jalan rahsia dan bersembunyi di Gua Thur, namun dapat dijejak oleh kaum kafir Quraish sampai ke Gua Thur kerana mereka mempunyai ilmu mengesan tapak kaki sehingga jejak tapak kaki terhenti di hadapan Gua Thur. Dengan keadaan Gua Thur yang kecil jika tunduk sahaja pun sudah nampak orang ada atau tiada di dalamnya, dengan ikhtiar apa lagi harus dibuat selain Tawakkal kepada Allah, begitulah cara Rasulullah yang patut kita ikuti setelah pelbagai usaha telah dilakukan barulah kita Bertawakkal kepada Allah.
Nabi Muhammad S.A.W Dilindungi Merpati Dan Labah-Labah Di Gua Thur?
Oleh : Drs. Abdul Ghani Azmi Idris Majalah Pengasuh Terbitan Majlis Agama Islam Kelantan. Bil. 558.
Rasulullah s.a.w. ke Madinah merupakan satu peristiwa yang paling agung dan bersejarah dalam Islam kerana ia merupakan titik tolak bagi kebangkitan dan perkembangan Islam ke seluruh pelusuk dunia. Dari Madinah umat Islam yang dipinpim ole…

JAWATAN KOSONG DI MAJLIS DAERAH SETIU 2015 (Tarikh Tutup Permohonan : 18/8/2015)

Permohonan adalah dipelawa daripada Rakyat Negeri Terengganu Darul Iman, Warganegara Malaysia
yang berkelayakan serta berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan untuk mengisi kekosongan jawatan-jawatan seperti berikut :
- Pegawai Perancang Bandar dan Desa *
- Penolong Pegawai Perancang Bandar dan Desa
- Penolong Arkitek Landskap
- Penolong Pegawai Tadbir
- Penolong Akauntan
- Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) *
- Pembantu Penguatkuasa *
- Pemandu Kenderaan *
- Pembantu Awam *
Borang Permohonan MDS.TR.1 bernilai RM2.00 boleh didapati di Kaunter Hasil, Jabatan Perbendaharaan, Majlis Daerah Setiu,Wisma MDS,Bandar Permaisuri,Setiu,Terengganu pada waktu pejabat.
Muat Turun Iklan Jawatan Format PDF, sila klik pautan ini https://www.facebook.com/down…/926726370717801/iklan2015.pdf


JAWATAN KOSONG PENOLONG JURUTERA DI MAJLIS DAERAH SETIU (TUTUP:5/07/2016)