Sunday, April 12, 2015

10 Jalan Pelik dan Cantik Di China

Jalan-jalan yang pelik dan cantik di negara China, kadangkala berani mati juga jalannya.
NO.1 Hangzhou Bay Bridge








Hangzhou Bay Bridge adalah jambatan terpanjang merentas laut di dunia, jumlah panjang 36 km.


NO.2 lebuh raya dinding













Wall Highway ialan jalan yang dikorek keluar dari bukit batu, sebanyak enam lebuh raya dinding, terutamanya di Pergunungan Taihang dan parit tebing tenggara, Tin(Lingchuan County), Guo Liang (Huixian), rumah Chen (Ling River County), kembali ke Long (Lingchuan County), Kunshan, bahagian bawah (Pingshun). Guo Liang daripada yang dikenali sebagai "Keajaiban dunia ke-9," "salah satu daripada sepuluh jalan raya yang paling menguntungkan di dunia", "salah satu jalan kelapan di dunia yang paling eksotik."


NO.3 Terowong Lebuhraya Zhongnanshan







Terowong lebuh raya Zhongnanshan Baotou salah satu bahagian penting dalam rangkaian jalan raya di Xi'an untuk lebuh raya Ankang. 18.02 km panjang, jumlah panjang kedua terowong ini 36,04 kilometer, mengambil masa 15 minit untuk menyeberang.

  ianya terowong lebuh raya yang paling maju di dunia dengan pencahayaan khas, sejuk mata kan, tak ada lah nak tengok terowong macam karak saja.



  NO.4 Jalan Selekoh Aizhai 





Aizhai jalan berliku, Route 319 ke Jalan Negeri (dahulu Lebuhraya Xiangchuan) 

NO.5 Aizhai Bridge












Aizhai jambatan gantung terbesar, yang terletak di wilayah bandar Western Hunan Aizhai. Jambatan Aizhai, kira-kira 20 km dari bandar Jishou, seluruh lembah berhampiran bandar Aizhai Sungai mengalir melalui lembah, ketinggian reka bentuk jambatan dan ketinggian tanah kira-kira 330 meter, panjang 1073.65m, jambatan gantung sepanjang 1176m  merentasi Grand Canyon Aizhai berada di kedudukan ketiga di dunia,dan jambatan gantung terpanjang di Asia.



No.6 Jalan Pergunungan Tianmenshan







Zhangjiajie Tianmen  "Babel Avenue," 10,77 kilometer, 200 meter dari aras laut daripada mendadak dinaikkan kepada 1,300 meter pada kedua-dua belah tebing Chihiro Avenue, Lembah dalam, sejumlah 99 selekoh, selekoh tajam 180 darjah 
 


NO.7 "dua puluh empat Penculikan"







"Dua puluh empat Penculikan" adalah nama tempat, adalah selekoh di jalan dua puluh empat Guizhou Qinglong "24 



No.8 Lebuhraya Gurun Tarim 









Utara-selatan lebuh raya melalui padang pasir yang dikenali sebagai "laut kematian" di Gurun Taklimakan, keinginan untuk pengunjung di seluruh merentasi Taklimakan, Lebuhraya Gurun Tarim mengambil masa 5 jam, di sepanjang jalan kita dapat melihat landskap padang pasir yang eksotik.
 


  NO.9 Lebuh raya Tibet









jalan ini adalah syurga bagi pemandu kenderaan pacuan 4 roda 4X4
 


NO.1 0 Lebuhraya Suhua di Taiwan






Lebuhraya Su-Hua,lebuh raya pantai timur Taiwan, Pemanduan di sepanjang tebing melihat Lautan Pasifik dan gunung-gunung, jalan dengan pemandangan landskap paling indah yang terkenal di dunia.